Translate

Friday, 26 April 2013

Krüger nasjonalpark, dag 3

E e e e um um a weh …   E e e e um um a weh …
Wimboweh, wimboweh, wimboweh, wimboweh ...
In the jungle, the mighty jungle
The lion sleeps tonight
In the jungle, the quiet jungle
The lion sleeps tonight
Jeg har fått låten fullstendig limt fast i hjernen. Går og plystrer og nynner på den hele dagen og irriterer sikkert vannet av de andre safarideltakerne :-)
Halv 6 er tidlig. Altfor tidlig. Jeg famlet rundt og grabbet med meg det jeg trengte og subbet i halvsvime opp for å få i meg noe koffein. Rundt termokannene med tevann og kaffe stod en flokk med 8-10 italienere. Alle var over myndighetsalder, men ingen hadde visst sett en termokanne med pumpe før. Det ble heftig diskutert mens ivrige hender prøvde å få noe ut av dem. Det ble vridd på lokkene og de ble åpnet og lukket, men bare et par klarte å få en cm med vann eller kaffe oppi koppene sine. Det var som en flokk byfolk som prøvde å få melk ut av en ku. Jeg fikk nok etter et par minutter og brøytet meg vei til store protester og fyllte en kopp med kaffe på 2 sekunder. De trodde sikkert at jeg var en trollmann og et samlet og overrasket aaahh!! unnslapp dem. Morons...
På slaget 6 var vi i bilen igjen og i dag var vi en ekstra person. En av italienerne reiste alene og var tydeligvis ikke velkommen i de andres selskap. Som i går var morgenen stille og øde. Skjønner ikke hvorfor de drar oss opp av sengen midt på natten når vi egentlig kunne ha sovet en time lenger.
Vi så en kudu etter en stund. Et utrolig flott dyr med vridde horn. Dixon fortalte at hornene vrir seg en gang rundt i løpet av 2 år og så er det bare å telle hvor gammel den er. Og så smaker de godt. Bildet av denne er i første dags blogg.
Etter det svingte han ned mot elvebredden og der snublet vi over et par flodhester, 3-4 krokodiller og en elefant beitet på den andre bredden. En krokodille kavet seg opp av vannet like foran bilen og la seg til i solen. Flodhestene holdt seg for det meste neddykket og kom bare av og til opp for å puste.

Stirrer den ondskapsfullt på meg eller er det bare meg?

Ingenting er som varmen fra de første solstrålene om morgenen.

Dixon var helt sikker på at det var løver i nærheten. Han har jobbet som ranger i området i 28 år og har fått en del peiling etter hvert. Han så på hvordan noen gribber satt i et tre og var overbevist at det var et nylig felt byttedyr i nærheten og at det sannsynligvis var løve som hadde var på ferde. Vi flatet mye natur de neste 20 minuttene mens sjåføren stadig vekk stoppet og gikk ut av bilen med kikkerten. Han var så sikker på at det var noe i nærheten at han begynte å bli frustrert. Han viftet med hendene og ristet på hodet og fortsatte med å speide. Ingenting...
Dixon på løvejakt.

Plutselig får han beskjed om at det var noen som hadde hørt en løve brøle et stykke unna. Vi humpet over utmark og ut på veien igjen og full fart mot der vi skulle. Ikke så fort som i går for vi hadde det ikke så travelt i dag for solen kom bare høyere og høyere på himmelen og lyset var godt. Da vi nærmet oss så begynte han å speide igjen. Rundt og rundt på små krøtterstier og inn i bushen, men vi så ingenting. Vi rundet en sving og der stod vi ansikt til ansikt med en annen av The Big Five: bøffelen.

Bøffel i sivet

Den er regnet som afrikas farligste dyr. Hvis vi hadde vært utenfor bilen så hadde den drept oss. Garantert. Bøffel dreper flere mennesker enn noe annet dyr. De er ondskapsfull og de er rask. De ser sløv og tung ut, men hvis de vil så løper de fort. Fortere enn det du gjør...


Konstant på utkikk etter løver.

Klokken passerte halv 9 og vi gav opp løvejakten. Østerrikerne skulle sjekke ut senest kl. 10 for videre tur så vi begynte å kjøre mot hotellet. Safarien var over. Jeg hadde sett og hatt nærkontakt med 4 av The Big Five. Bare løven manglet. Uansett var det mye mer enn jeg hadde forventet og jeg var happy. Krüger nasjonalpark er en skatt. Dyrelivet er bare helt utrolig. Hotellet var topp og mat og service var svært god. Jeg blir hentet rundt kl. 1 for transport til flyplassen. Da er det rett til Johannesburg for jobb på tirsdag og så videre tirsdag kveld til Cape Town. Der er det jobb til og med fredag, men så har jeg booket meg inn på hotell for å se litt av Cape Town helt til tirsdagen. See you in Cape Town!

Sånn burde skrivepulten sett ut i Norge også


The Big Five
The Big Five er et kjent begrep i Afrika. De dyrene som er med i denne gruppen er ikke nødvendigvis de største da f.eks. verken giraff eller flodhest er med. Det henspiller på de fem mest ønskede jakttrofeer i Afrika og de ble rangert etter en blading av hvor farlig de var og hvor vanskelig de var å felle. Begrepet har holdt stand helt til nå selv om f.eks. neshornet ikke lenger er mulig å få jaktlisens på. De 5 store er:
Elefant: Den afrikanske elefanten er mye mer aggressiv enn sin asiatiske søster og når disse ble jaktet på så skulle man være sikker på å felle dem med et godt skudd eller så var det stort sett over og ut med jegeren.
Afrikansk elefant

Neshorn: I den opprinnelige gruppen «the Big Five» så var det det svarte neshornet som var det ultimate. Selv om det var mindre enn det hvite så var det regnet for å være mye mer farlig pga sin aggressive fremferd, samtidig som det var mye vanskeligere å finne da det skjulte seg i vegetasjonen. Når det gjelder navnene det hvite og det svarte neshorn så grunner det i en oversettelsesfeil og og ikke den virkelige fargen på dyret. Det hvite neshorn er ikke hvitt og det svarte er ikke svart – faktisk er fargen nesten lik. Den mest populære teorien på navneforvirringen er at det hvite neshornet ble kalt «wijd» på nederlandsk som betyr vid eller bred. Dette henspeiler på den mest karakteristiske forskjellen på de to artene, nemlig overleppen. Det hvite neshornet har en bred overleppe mens det svarte har en smal og spissere leppe. Engelskmennene hørte ordet «wijd” og feiltolket det til å være “white” og så var det gjort. Når den ene ble arten ble kalt hvit så var selvfølgelig den andre svart.
File:Rhinocéros blanc JHE.jpg
Bilde fra Wikipedia: Det hvite neshornet. Overleppen vises tydelig her.
Fra kameraet mitt: Det svarte neshorn.
Her ser man at overleppen er smalere og mer spiss enn hos det hvite.


Løve: Trenger vel ikke nærmere presentasjon. Et av de farligste dyrene å jakte på og kanskje det mest fryktede av dem alle. Fikk ikke tatt bilder av det dyret...

Leopard: Rask, farlig. Et trofé mange ønsket seg, men få fikk tak i da de er vanskelig å jakte på.

Leopard i sivet
 

Bøffel: Ikke så kjent for oss, men et av afrikas mest respekterte dyr. Noen sier at det er det dyret som dreper flest mennesker i Afrika hvert år, men det sies også om krokodille og flodhest. Uansett; de er farlig. De er stor og dreper deg fort og brutalt. De er også veldig vanskelig å drepe da en feilplassert kule kan rikosjere både fra panne og horn og bare irritere bøffelen til å bli enda farligere.
 
Spisepause
 

No comments:

Post a Comment

Skriv gjerne en kommentar, ris eller ros, begge deler er like ønsket ;)
Please write a comment if you like the post or not. All feedback are welcome.